Llicència de Creative Commons
El contingut d'aquest web està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

Agroperifèrics

 

AGROPERIFÈRICS és una proposta expositiva d’Ignasi López i Marta Dahó, en coproducció amb el Museu de la Vida Rural (l’Espluga de Francolí, Tarragona) i el Centro Huarte de Arte Contemporáneo (Huarte, Navarra)

Agroperifèrics parteix d’un treball de camp de caràcter essencialment fotogràfic realitzat a les hortes periurbanes de la segona corona metropolitana de Barcelona entre l’any 2008 i el 2012.

El projecte proposa una deambulació pels mons que conformen aquests espais de la mà dels seus artífexs. Sense pretendre elaborar una cartografia i lluny de considerar aquests indrets suburbials com una abstracció o una idea estètica, Agroperifèrics pretén posar en relleu la importància de l’individu com a constructor de llocs i inventor de paisatges.

Si la reflexió sobre els efectes de l’era postindustrial en el territori constitueix l’eix discursiu de fons, el projecte també planteja algunes preguntes sobre els condicionants implícits en la representació visual, en aquest cas, fotogràfica, d’un tema particularment complex com és la capacitat d’autogestió en assentaments informals per part de persones, la major part, jubilades. En aquest sentit, les imatges que integren aquest arxiu no obeeixen al propòsit de localitzar o descriure les seves activitats, ni tan sols de retratar els seus protagonistes. El que es proposa és una interpretació visual de la realitat que els agroperifèrics generen en el territori i els imaginaris que l’acompanyen sense oblidar la perspectiva històrica i geogràfica.

Nus de la Rània. 2014
(peça 111 de la exposició Agroperifèrics al Centro Huarte)
Video: 4’46”

AGROPERIFÈRICS inclou dues exposicions, espais de documentació, una jornada teòrica participativa i un taller de Bside Books.
+ info: www.agroperiferics.com

MUSEU DE LA VIDA RURAL:
Exposició: 4 de juliol – 5 d’octubre
Jornada Agroperifèrica: 4 d’octubre.

CENTRO HUARTE:
Exposició: 17 d’octubre – 31 de desembre
Taller Bside Books: 10-11-12 d’octubre

EXPOSICIÓ DEL PROJECTE
L’exposició del projecte fotogràfic es compon de 109 fotografies d’Ignasi López en diferents formats i una selecció de textos de Marta Dahó.

ESPAI DE DOCUMENTACIÓ
L’exposició inclou un espai de documentació dedicat a la reflexió sobre el paisatge contemporani i la seva representació. Per a aquest espai de documentació s’ha realitzat una selecció d’assajos i fotollibres que han estat particularment significatius en els darrers anys i que estaran a disposició dels assistents per a la seva consulta. Per ampliar la recerca i respondre a interessos més específics, es podrà consultar la pàgina web del projecte: www.agroperiferics.com.

L’EXPOSICIÓ COM A PUNT DE TROBADA
La proposta expositiva d’Agroperifèrics, doncs, s’articula a partir de tres parts integrades: el projecte fotogràfic d’Ignasi López, un espai de documentació dedicat a la reflexió sobre el paisatge contemporani i una sèrie de ponències, activitats i tallers que es desenvoluparan durant les dues presentacions de l’exposició i passaran a formar part de la mostra tot convertint la sala d’exposicions en un pont real de trobada i diàleg entre públic, artistes i col·lectius que vulguin sumar-se al projecte. Com a clausura de l’exposició al Museu de la Vida Rural, el dia 4 d’octubre es realitzarà una jornada teòrica i participativa que inclourà ponències, debats i xerrades sobre els temes que planteja el projecte.

+ info:
Tota la info a www.agroperiferics.com
clica aquí si vols veure les imatges de l’exposició al Centro Huarte

AGROPERIFÈRICS. Llibre publicat per Bside Books. 2012